Tilburgse Music Film Festival toegetreden tot internationaal Music Film Festival Network

mffn-logo

PERSBERICHT

Tilburg, 10 april 2024 – Het Music Film Festival in Tilburg is toegetreden tot het internationale Music Film Festival Network (MFFN). Veertien Europese filmfestivals die zich net zoals het festival in Tilburg specialiseren in films over muziek, werken in dit netwerk samen. Leden zijn onder andere muziekfilmfestivals in Barcelona, Kiev, Bordeaux en Berlijn. Daarmee krijgt het festival beter toegang tot de grote filmdistributeurs en is er meer internationale uitwisseling mogelijk. De komende editie van het Music Film Festival is van 6 tot en met 8 september op vier locaties in de binnenstad van Tilburg – Cinecitta, Pathé Centrum, jazzpodium Paradox en 013 Poppodium. Gedurende het driedaagse festival zijn er meer dan twintig muziekfilms te zien, live optredens door artiesten die in de films voorkomen en interviews met de filmmakers.

Gerard van den Broek, organisator van het Music Film Festival in Tilburg verwacht door de samenwerking een bredere erkenning te krijgen in de internationale filmfestivalgemeenschap. “We hebben nu twee succesvolle edities van MFF achter de rug en we merken nu al dat we beter binnenkomen bij de grote filmdistributeurs. Als die zien dat ze via jou meteen contact hebben met dertien andere grote festivals, gaat de deur nog verder open.” Van den Broek verwacht zo de beste muziekfilms naar Tilburg te kunnen halen. “Logisch dat filmmaatschappijen voor grote festivals kiezen om hun nieuwste films te presenteren, maar het wordt ook logisch dat ze dan voor muziekfilms naar Tilburg kijken. Langzaam maar zeker worden we een begrip in de wereld van de muziekfilms.”

Uitwisseling van kennis en ervaring

Binnen het MFFN delen de creatieve teams achter de muziekfilmfestivals hun ervaringen en ideeën, delen zij informatie over de nieuwste filmtitels en proberen zij bestaand publiek uit te breiden en op te bouwen. Het netwerk biedt festivals ook de kans hun internationale partners te wijzen op kwalitatieve muziekfilms uit eigen land en regio. Het Music Film Festival Network (MFFN) omspant veertien festivals in tien landen: Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Portugal, Italië, Kroatië, Roemenië, Oekraïne en nu dus ook Nederland. Grote festivals in het netwerk zijn het Soundwatch Festival in Berlijn en In-Edit in Barcelona.

Tilburgse filmmakers

Het Music Film Festival in Tilburg vertoont internationale muziekfilms maar heeft ook een ruim Nederlands aanbod en wil zeker ook Tilburgse filmmakers promoten. Zo stond in 2023 de film over de punkrockgroep El Cantina uit Berkel-Enschot geprogrammeerd. Van den Broek: “Dit jaar willen we een muziekfilm-installatie opzetten met jongeren die zijn afgestudeerd aan het Tilburgse conservatorium. En ook willen we workshops te organiseren met professionele muzikanten en studenten hier op het festival.”

Kaartverkoop 2024 gestart

De eerste films van het Music Film Festival 2024 zijn inmiddels bekend. Arno -Dancing Inside My Head is een film van de Belgische regisseur Pascal Poissonnier over de beroemdste rocker van België, Arno Hintjes. In jazzclub Paradox komen twee documentaires over legendarische jazzmuzikanten, die allebei vervolgens live optreden. Op vrijdag 6 september is drummer Pierre Courbois te gast met zijn 3GEN3-trio, geïmproviseerde jazz in de Willem Breuker-traditie. Courbois (84) is aan zijn laatste optredens bezig, begin volgend jaar stopt hij ermee. Op zaterdag 7 september komt de Amerikaanse jazzpianist Darius Brubeck, zoon van de wereldberoemde Dave ‘Take Five’ Brubeck op het podium. Over hem gaat de film ‘Playing The Changes’ van de Nederlandse filmmaker Michiel ten Kleij. De film beschrijft hoe Brubeck de basis legde voor de emancipatie van jazz in Zuid-Afrika.

De grote muzikale slotact van het Music Film Festival is de Vlaamse popband Het Zesde Metaal. Op zondag 8 september zal Jan Douwe Kroeske (2 Meter Sessies) Zesde Metaal-voorman Wannes Cappelle interviewen en enkele filmfragmenten met de band laten zien. Daarna verzorgt de folkpop-band, die voor uitverkochte zalen in Vlaanderen staat, een volledig concert, het enige in Zuid-Nederland in het najaar.

 

Over het Music Film Festival in Tilburg

Music Film Festival beleeft dit jaar zijn derde editie: van 6 tot en met 8 september 2024. Gedurende drie dagen zijn op 4 locaties in de binnenstad van Tilburg – Cinecitta, Pathé Centrum, jazzpodium Paradox en 013 Poppodium – meer dan 20 films te zien. Ook zijn er muzikale live optredens door muzikanten die in de films voorkomen en interviews met de filmmakers. Het programma bestaat uit films van internationaal gerenommeerde regisseurs, talloze Nederlandse premières. Naast films en live muziek zijn er talkshows en workshops.

Voor meer informatie zie www.musicfilm.nl .

https://www.musicfilm.nl/en (website in English)

http://www.twitter.com/MusicFilmNL

https://www.instagram.com/MusicFilmNL/

https://www.facebook.com/Music-Film-Festival-104211029051591https://www.linkedin.com/company/music-film-festival/

Noot voor de Redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie en beeldmateriaal:

Frank Tebbe

frank@tebbestaal.nl

0653318525