Who Killed The KLF?

Docu acid-house band

za 2 september 2023 - 16:00 - Filmtheater Cinecitta - 88 min (2021) - 12,50

Documentaire laat aan de hand van tot dusver onbekende opnames de opkomst en ondergang zien van de Britse acidhouse-band KLF, die in de jaren 80 en 90 enkele grote hits scoorde en toen plotseling van de aardbodem verdween.

‘Who Killed The KLF’ biedt een fascinerend inzicht in de machinaties, niet alleen van bandleden Jimmy Cauty en Bill Drummond, maar ook van kunst, cultuur en kapitalisme. We volgen ze op wilde roadtrips naar Zweden om “ABBA te vinden” of naar Spanje om te zien hoe de band een rampzalige film met een groot budget maakt zonder enig plot.

Naast de gekke kant van Drummond and Cauty verkennen we ook de mainstream bekendheid die ze hadden, met frequente bezoeken aan tv-programma’s, grote hits als “Justified and Ancient” en “What Time is Love?”.

De film bereikt zijn dramatische hoogtepunt na hun grootste en beste (of slechtste) stunt tot nu toe: namelijk het verbranden van £ 1 miljoen pond, om vervolgens een auto van een klif af te rijden. Een stunt die ze van een universeel geliefde en eigenzinnige band tot een universeel gehate band maakte.

In de film leggen Drummond en Cauty uit dat ze stopten met de band toen ze wilden stoppen, dat ze nog steeds vrienden zijn en nog altijd actief zijn in de kunstwereld. De film duikt dieper in de filosofie die ten grondslag ligt aan de chaos: de theorie van Discordianisme, waar chaos, niet orde, wordt gewaardeerd.

De documentaire leent iets van het radicalisme van de band door niet eerder vertoonde archiefbeelden naadloos te vermengen met stukje acteerwerk om het publiek te shockeren en zich af te laten vragen wat echt is en wat niet. Het heeft een met bekendheden bezaaide cast, van mensen die al evenzeer geïnspireerd, verward of afgestoten zijn door de KLF, zoals Paul Oakenfold, Carl Cox en Alan Moore.

Te zien

za 2 september - 16:00 - Filmtheater Cinecitta