Walking In The Opposite Direction

Adrian Borland & The Sound

zo 3 september - 16:00 - Filmtheater Cinecitta

Documentaire over Adrian Borland & The Sound, de roemruchte new wave-band uit de jaren 90. Plus interview met Sound-drummer Michael Dudley.

‘Walking In The Opposite Direction’ van filmmaker Marc Waltman is een film over de innerlijke strijd van zanger en songwriter Adrian Borland, die leed aan zware depressies. Dat maakte enerzijds het geluid van zijn band The Sound intens, maar was anderzijds diep tragisch.

Medicatie bracht meer rust, maar blokkeerde tegelijkertijd Borland’s emotie en creativiteit om te schrijven. Onacceptabel voor de songwriter. Adrian’s keuze: “Walking in the Opposite Direction”.

Adrian Borland vormde in 1977 in Londen eerst zijn eigen punkband ‘The Outsiders’. Met behulp van Adrians vader, namen de bandleden hun eerste LP op. Begin jaren ’80 evolueerden ‘The Outsiders’ in ‘The Sound’. Punk heette vanaf toen New Wave en de band begon aan een langzame klim naar boven.

Met debuutalbum “Jeopardy “ en vooral opvolger “From The Lion’s Mouth” bouwde de band met name in Nederland een grote schare fans op. Maar Borland’s psychoses kregen de overhand en uiteindelijk moest de band stoppen.

Adrian ging solo verder en woonde in de jaren ‘90 grotendeels in Nederland. Hij maakte enkele soloalbums met bescheiden succes. In 1999 was hij bezig aan het album ‘Harmony and Destruction’, toen hij besloot te stoppen met zijn medicijnen om beter te kunnen zingen. Zijn depressie en paranoia keerden terug en leidden uiteindelijk tot zijn dood.

Bij de filmvertoning spreken we met Michael Dudley, drummer van The Sound, regisseur Marc Waltman and producer en biograaf Jean-Paul van Mierlo. Zij komen alledrie naar Tilburg om vragen van het publiek te beantwoorden.

Te zien

zo 3 september - 16:00 - Filmtheater Cinecitta