Robert Jan Stips – live

Toetsenist/zanger Nits & Supersister

za 2 september 2023 - 21:00 - Filmtheater Cinecitta - 90 min - 18,00 film + concert

Optreden en interview met Robert Jan Stips, toetsenist/zanger van Nits en voorheen Supersister en Golden Earring, naar aanleiding van de film 'Stamping Ground', over het legendarische Holland Pop Festival in het Kralingse Bos in 1970.

Stips maakte eind jaren zestig naam met de band Supersister. Met deze band trad hij in 1970 ook op tijdens het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos, Rotterdam. Op dit ‘Nederlandse Woodstock’ traden nagenoeg dezelfde internationale artiesten op als op het roemruchte festival in Bethel, New York.

Na het uiteenvallen van Supersister speelde Stips achtereenvolgens in Golden Earring, Sweet d’Buster, Transister en Nits. Hij produceerde daarnaast bands als Gruppo Sportivo en Vitesse, en trad regelmatig op met Freek de Jonge.

Supersister (foto – met Stips 2e v rechts) debuteerde begin 1970 met de single ‘She Was Naked’, die werd opgepakt door piratenzender Radio Veronica en daardoor op ’t randje van de top-tien belandde. Die bekendheid bracht de groep op het hoofdpodium van het Holland Pop Festival in Kralingen, tussen artiesten als Canned Heat, Jefferson Airplane, Santana en Pink Floyd. De band valt in 1974 uit elkaar.

Sinds 2019 treedt Stips weer op met het Supersister Project, met oud-Earring-bassist Rinus Gerritsen en oud-Sweet d’Buster-drummer Leon Klaasse, komend najaar ook in diverse clubs in Nederland.

Op het Music Film festival speelt Robert Jan Stips nummers van Supersister die hij destijds ook op Kralingen Pop speelde en vertelt hij over zijn ervaringen op dit festival en zijn muzikale carrière.

(portret: Marco Bakker)

 

Te zien

za 2 september - 21:00 - Filmtheater Cinecitta