Play with the Devil

Metalband Zeal & Ardor - NL première

vr 1 september 2023 - 21:00 - Filmtheater Cinecitta - 72 min (2023) - 12,50

Zeal & Ardor is een avant-garde metalband, opgericht en geleid door de Amerikaans-Zwitserse muzikant Manuel Gagneux. De band brak in 2017 internationaal door in Tilburg op het Roadburn festival. Nu is er de documentaire.

Zeal & Ardor was ooit bedoeld als een eenmalig project op internet. Inmiddels heeft de band drie albums op z’n naam staan en toert elk jaar succesvol door de hele wereld. De groep wordt gevierd als een van de meest vooruitstrevende metalbands. Voorman en oprichter Manuel Gagneux mixt oude slavenliedjes met black metal. Het is zijn antwoord op het racisme waarmee hij dagelijks wordt geconfronteerd en bevat politiek dynamiet.

Zeal & Ardor trad in april 2017 op bij het Roadburn Festival in Tilburg en was onmiddellijk een groot succes.

In de documentaire ‘Play With The Devil’ van Olivier Joliat en Matthias Willi komt de muzikale ontwikkeling van Zeal & Ardor als huiskamerproject tot internationaal gevierde live-band goed naar voren. Met zijn muziek bevraagt en doorbreekt Gagneux taboes, stellen de makers. Maar geprezen worden als een nieuw soort leider door zijn fans beangstigt de introverte artiest. Hoe gaat hij om met de te grote verwachtingen?

De Zwitserse regisseurs Olivier Joliat en Matthias Willi zijn bij de filmvertoning in Tilburg aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan.
Olivier Joliat is zelf muzikant, journalist en filmmaker van diverse korte films. ‘Play with the Devil’ is zijn eerste feature film. Matthias Willi is is fotograaf en filmmaker in Basel. Hij maakte eerder een documentaire over singer/songwriter Anthony Thomas.

Te zien

vr 1 september - 21:00 - Filmtheater Cinecitta