Film + Concert: Pierre Courbois & 3GEN3

afscheidstournee jazzdrummer

vr 6 september 2024 - 19:00 - Muziekpodium Paradox - 90 min - 18,00 film + concert

Film over + concert van de Arnhemse jazzdrummer Pierre Courbois en zijn band 3GEN3. Met live interview met Courbois en filmmaakster Els Dinnissen door speciale gast: drummer Joost Patocka.

FILM

Pierre Courbois (Nijmegen, 1940) studeerde klassiek slagwerk in Arnhem, maar vertrok op jonge leeftijd naar Parijs om zijn helden Miles Davis en Stan Getz te kunnen zien optreden. In Parijs speelde hij met beroemdheden als Jean-Luc Ponty, Eric Dolphy en Ben Webster en kreeg hij drumles van Kenny Clarke. Hij was in Europa de eerste muzikant die met free jazz experimenteerde en tourde in jaren 60 en 70 succesvol door Europa en de Verenigde Staten.

In ‘De Pionier’ schetst regisseur Els Dinnissen het beeld van Courbois als een opgeruimde en vrolijke man. Alle roem van weleer lijkt langs hem af te glijden: “Als jazzmuzikant ben ik wereldberoemd, maar in vergelijking met popmuziek stelt het allemaal niks voor.” Hij speelt tegenwoordig net zo graag met jazzmuzikanten als met zijn zoon Barend Courbois, met wie hij een heavy metal bandje heeft.

Courbois zit afwisselend op zijn woonboot in Arnhem of in zijn tweede huis in Frankrijk. De optredens worden inmiddels schaarser. Als Dinnissen met hem terugkeert naar zijn geboortehuis in Nijmegen, levert dat een van de mooiste scenes van de film op. Courbois vertelt hoe hij altijd in de kelder oefende met muzikale vrienden als Pim Jacobs, Ramses Shaffy of Herman Brood, die soms uit balorigheid hun namen op de muur van de kelder schreven. Als Courbois de plek wil aanwijzen, ontdekt hij tot zijn ontroering dat de namen er na al die jaren nog altijd staan.

INTERVIEW

Pierre Courbois en filmmaker Els Dinnissen worden geïnterviewd door drummer Joost Patocka, die vorig jaar nog te gast was op het Music Film Festival met zijn eigen band.

CONCERT
Na de film en het interview een volledig concert van Pierre Courbois en zijn band 3GEN3, die naast Pierre zelf bestaat uit bassist Wiro Mahieu (1964) en saxofonist Jesse Schilderink (1995): drie generatie jazzmusici.

Courbois stond aan de basis van free jazz en fusion in Europa en zijn drumbreaks op vinyl worden nog regelmatig gebruikt door dj’s.

Zijn optredens worden steeds schaarser en komend voorjaar 2025 wil hij zijn drumstokken aan de wilgen hangen. Het concert op het Music Film Festival in Paradox Tilburg zal een van de laatste optredens van Pierre Courbois zijn.

 

  • 3GEN3 met v.l.n.r. Jesse Schilderink, Pierre Courbois en Wiro Mahieu. Foto: Florentijn Brunning

Te zien

vr 6 september - 19:00 - Muziekpodium Paradox