Pierre Courbois

afscheidstournee met jazztrio 3GEN3

vr 6 september 2024 - 19:00 - Muziekpodium Paradox - 90 min - 18,00 film + concert

Film over en concert van jazzdrummer Pierre Courbois en zijn jazztrio 3GEN3. Courbois (84) is met zijn afscheidstournee bezig en trekt nog 1 keer langs de internationale jazzpodia. Voorafgaand aan zijn concert in Paradox de film 'De Pionier' van Els Dinnissen over het leven en werk van Pierre Courbois. Plus live interview met de drummer.

Pierre Courbois 3GEN3 bestaat naast Pierre zelf (1940) uit bassist Wiro Mahieu (1964) en saxofonist Jesse Schilderink (1995): drie generatie jazzmusici.

De internationaal vermaarde Nederlandse drummer Pierre Courbois houdt zich al van jongs af aan bezig met nieuwe ontwikkelingen in de jazz. Hij nam lessen bij Kenny Clarke in Parijs. Hij stond aan de basis van free jazz en fusion in Europa en zijn drumbreaks op vinyl worden nog regelmatig gebruikt door dj’s. Hij werkte samen met tal van legendes onder wie Eric Dolphy, Ben Webster, Jean-Luc Ponty, Stan Getz en Willem Breuker.

In de documentaire ‘De Pionier’ van de Nijmeegse filmmaker Els Dinnissen bezoeken we met Pierre de plekken waar hij leerde musiceren, zoals de kelder onderin zijn ouderlijk huis, waar hij speelde met latere grootheden als Herman Brood of Pim Jacobs. Of met zijn jeugdvriend David van Halen, vader van de twee beroemde zoons Eddie en Alex.

  • 3GEN3 met v.l.n.r. Jesse Schilderink, Pierre Coirbois en Wiro Mahieu. Foto: Florentijn Brunning

Filmmaker Els Dinnissen heeft diverse filmprijzen gewonnen, waaronder de Joris Ivens prijs voor haar documentaire ‘Gluren in het donker’ over de Nijmeegse homobeweging in de jaren zeventig. Ook maakte ze een filmportret over kunstenaar Jan Mellema. Dinnissen doet bijna alles zelf: scenario, camera, regie en montage.

Te zien

vr 6 september - 19:00 - Muziekpodium Paradox