Music for Black Pigeons

film + live concert

vr 1 september - 19:30 - Muziekpodium Paradox

Music for Black Pigeons is een ode aan de jazz. En veel meer nog, een ode aan muziek maken en de passie van de muzikanten.

De Deense filmmakers Jørgen Leth en Andreas Koefoed volgden landgenoot en gitarist Jakob Bro veertien jaar lang tijdens opnamen van nieuwe albums en belangrijke optredens.

Bro werkte met grote namen uit  de jazzwereld zoals Paul Motian, Lee Konitz, Bill Frisell en Tomasz Stanko, en ook Nederlandse muzikanten als Jeroen van Vliet, artist in residence bij Paradox Tilburg. Bro brengt verstilde, atmosferische gitaarmelodieën die zich ergens tussen jazz en filmmuziek lijken af te spelen.

De documentairefilm Music for Black Pigeons beschrijft een lange periode van 2008 tot en met 2022. Een tijdsperiode waarin eerst Motian en daarna ook Stanko, Konitz en drummer Jon Christensen overleden. De film is ook een eerbetoon aan hen.

Bro’s muziek en de manier waarop de muzikanten die hem omringen met die muziek omgaan komen in deze film prachtig tot uiting.  Het mooiste moment van deze muziekfilm is die waarin de muzikanten antwoord moeten geven op wat jazz voor hen betekent. Waarin vooral Thomas Morgan na lang nadenken tot intense en emotionele gedachten komt.

Music for Black Pigeons doet ernaar verlangen deze muzikanten live bezig te zien. Dat komt goed uit: Jakob Bro zal aansluitend op de filmvertoning een solo-concert geven in Paradox Tilburg. Vanaf 21.30 uur.

Te zien

vr 1 september - 19:30 - Muziekpodium Paradox