Golden Earring Clips

Met Dick Maas & Rinus Gerritsen

za 2 september 2023 - 19:00 - Pathé Tilburg Centrum - 100 min (2023)

Filmregisseur Dick Maas en Earring-bassist Rinus Gerritsen komen praten over de videoclips van Golden Earring, opnieuw uitgebracht in 2K, en vertoond op het grote scherm bij het Music Film Festival.

Filmregisseur Dick Maas is bij het grote publiek bekend van zijn films ‘Flodder’, ‘De Lift’ en ‘Amsterdamned’. De muziekwereld kent hem ook als videoclip-maker, met name voor Golden Earring.

In de jaren ’60 en ’70 liet Golden Earring al eenvoudige filmpjes maken bij hun (hit)singles, maar pas begin jaren tachtig – bij de opkomst van muziekzender MTV – realiseren de Earrings zich dat het professioneler moet, de filmpjes moeten een verhaal hebben. En om de Amerikaanse markt te bedienen wordt een echte filmregisseur in de arm genomen: Dick Maas.

  • Barry Hay en Dick Maas tijdens de opnamen voor ‘Burning Stuntman’ (1997)

Hij maakt in 1982 ‘Twilight Zone’ met de band: een doorslaand internationaal succes. Bassist Rinus Gerritsen: ‘‘Het was duidelijk dat Barry de hoofdrol moest spelen. Barry is bij ons de man van de visuele dingen, hij doet ook de lay-out van de hoezen. Die taken zijn goed verdeeld, George en ik zijn meer van de muziek, Barry en Cesar zijn de entertainers.”

Opvolger ‘When the Lady Smiles’ (1984) is vooral bekend geworden door de aanrandingsscène van een non, reden waarom de videoclip in Amerika niet aansloeg en op MTV naar de late avond verbannen werd. In totaal maakte Dick Maas tussen 1982 en 1997 vijf clips voor Golden Earring, naast ‘Twilight Zone’ en ‘When The Lady…’ zijn dat: ‘Clear Night Moonlight’ (1984), ‘Turn the World Around’ (1989), ‘Burning Stuntman’ (1997). Ook zette hij een spectaculaire concertregistratie van anderhalf uur in elkaar die door MTV Amerika is uitgezonden.

  • Scène uit ‘Twilight Zone’ (1982): v.l.n.r. Cesar Zuiderwijk, George Kooymans, Rinus Gerritsen
Op het Music Film Festival spreekt journalist Martin Kuiper (FaceCulture) met Dick Maas en Rinus Gerritsen en worden alle clips op het grote doek getoond.

Te zien

za 2 september - 19:00 - Pathé Tilburg Centrum