Film + concert: Maite Hontolé & Ramón Valle

Latin jazz

zo 8 september 2024 - 19:00 - Muziekpodium Paradox - 90 min + 90 min - 18,00 film + concert

Film + concert van salsa jazz trompettiste Maite Hontolé - samen met jazzpianist Ramón Valle. Vertoning van de documentaire 'Ademtocht' van Marlou van den Berge + live interview met de regisseur en de muzikanten.

FILM

Maite Hontelé is een Nederlandse trompettiste, gespecialiseerd in son en salsa, die in 2008 in Colombia, Zuid-Amerika terechtkomt en daar binnen enkele jaren uitgroeit tot een superster. Ze tourt met beroemdheden als Rubén Blades en heeft haar eigen band, terwijl zij in Nederland vrijwel onbekend blijft.

Ruim tien jaar woont ze in de Colombiaanse stad Medellín en is met haar trompet – in Colombia doorgaans een mannen-instrument – en als bandleider een rolmodel voor talloze vrouwen. Maar de enorme roem wordt haar uiteindelijk toch te veel. Als in 2018 haar vijfde album ‘Cuba Linda’ uitkomt, besluit Hontolé om terug te keren naar Nederland.

Documentairemaker Marlou van den Berge – die eerder ook een VPRO-documentaire maakte over pianist Ramón Valle – volgde Maite Hontolé jarenlang op haar roemrijke tocht langs de Colombiaanse concertzalen. Zij is er ook bij als de muzikante in 2020 besluit haar muziekcarrière helemaal te stoppen. 

INTERVIEW

Tussen de film en het live concert, is er een live interview met de regisseur en de twee muzikanten.

CONCERT

Toen Maite Hontolé dit jaar besloot haar muziekcarrière toch weer op te pakken, deed ze dat met de Cubaans/Nederlandse jazzpianist Ramón Valle.

Valle (Holguin, Cuba) is klassiek geschoold en groeide al op jonge leeftijd uit tot een gevestigde naam in de Cubaanse en Latijns-Amerikaanse jazzscene. Hij is geen pianist die Latin Jazz speelt of Cubaanse Jazz, zijn werk vertoont eerder invloeden van Jarret-Corea-Hancock. Hij maakt pure, hedendaagse jazz, zijn aanslag is buitengewoon ritmisch en zijn Cubaanse wortels laten zich vanzelfsprekend horen.

Valle woont vanaf 1997 in Nederland en stond verschillende keren op North Sea Jazz, o.a. met Roy Hargrove, Marcus Miller en Chucho Valdes. En nu dus in Paradox in Tilburg met Maite Hontolé op bügel.

Te zien

zo 8 september - 19:00 - Muziekpodium Paradox