Darius Brubeck Quartet

Film première + concert

za 7 september 2024 - 19:00 - Muziekpodium Paradox - 90 min - 18,00 film + concert

Filmpremière van documentaire over de Amerikaanse jazzpianist Darius Brubeck (zoon van Dave 'Take Five' Brubeck) + een live concert door het Darius Brubeck Quartet. Ook een live interview met Darius Brubeck en filmmaker Michiel ten Kleij.

‘Playing the Changes – Tracking Darius Brubeck’ is een documentaire over het leven van Darius Brubeck, zoon van de legendarische jazzmuzikant Dave Brubeck. Darius woonde tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika en heeft daar Afrika’s eerste universitaire jazz opleiding opgericht. Deze was voor iedereen toegankelijk: als je een instrument kon bespelen, kon je bij hem (af)studeren. Hierdoor heeft hij in een tijd waarin Zuid-Afrika politiek, cultureel en maatschappelijk verdeeld was, mensen bij elkaar gebracht die in de ogen van de overheid niet gelijkwaardig waren. Darius liet zien dat muziek geen kleur kent en jazz de belichaming is van verbinding.

Behalve dat er veel muziek te horen is, vertelt de documentaire verhalen over het leven van Darius Brubeck; hoe het was om op te groeien met een legendarische vader en hoe hij zijn roeping heeft ontdekt. De Zeitgeist van zijn vader was de Koude Oorlog en dat is waar Darius de verbindende rol van muziek heeft ontdekt. Dave Brubeck was de eerste jazzmuzikant die in 1958 achter het IJzeren Gordijn optrad in o.a. Polen, waar jazzmuziek werd ontvangen als de muziek van de vrijheid.

Dit had een grote impact op het leven van de 10-jarige Darius en met deze kennis heeft hij vervolgens betekenis gegeven aan jazzmuziek in zijn eigen tijdsgeest: het Apartheid tijdperk in de jaren ’80-‘90. Gedurende vijf jaar heeft regisseur Michiel ten Kleij jazzmuzikant Darius Brubeck over de hele wereld gevolgd. De film bevat naast archiefbeelden interviews over de levens van jazzmuzikanten tijdens de Apartheid, het verband tussen de beide tijdperken van zowel vader als zoon, evenals de overeenkomst tussen Dave en Darius Brubeck en hoe de appel niet ver van de boom is gevallen.

Te zien

za 7 september - 19:00 - Muziekpodium Paradox