Film + concert: Darius Brubeck

Te gast: regisseur Michiel ten Kleij & jazzpianist Darius Brubeck

za 7 september 2024 - 19:00 - Muziekpodium Paradox - 90 min - 18,00 film + concert

Film over en concert van de Amerikaanse jazzpianist Darius Brubeck - zoon van Dave 'Take Five' Brubeck. Na de Nederlandse première van de film een interview met regisseur Michiel ten Kleij en Darius Brubeck. Nadien een volledig concert van The Brubeck Quartet.

FILM

Darius Brubeck (1947) groeide op in een zeer muzikaal gezin en werd door vader Dave al op jonge leeftijd aangezet om muziek te componeren voor piano en trompet. Omdat alle 4 zoons Brubeck een succesvolle carrière ontwikkelden, vond Darius het ’te druk’ worden in Amerika en verhuisde naar Zuid-Afrika. Hij richtte Afrika’s eerste universitaire jazz opleiding op, in een tijd waarin Zuid-Afrika politiek, cultureel en maatschappelijk racistisch verdeeld was. Zwart en wit mochten niet samen op een podium staan. Brubeck en zijn opleiding brachten daar verandering in.

Je zou kunnen zeggen dat Darius ook dat van zijn vader heeft geleerd. De oude Dave was ooit baanbrekend bezig toen hij eind jaren 50 als eerste Westerse artiest achter het IJzeren Gordijn de verboden jazzmuziek kwam laten horen. De kleine Darius was er destijds in Polen bij.

Gedurende vijf jaar heeft regisseur Michiel ten Kleij de jazzpianist over de hele wereld gevolgd. De film laat in prachtige archiefbeelden de overeenkomsten zien tussen vader en zoon Brubeck, zowel in de muziek, in de politiek als in hun persoonlijke levens.

INTERVIEW

Na de Nederlandse première van de ‘Playing The Changes’ zal presentator Jeroen Overbeek (NOS) een live interview doen met regisseur Michiel ten Kleij en met Darius Brubeck zelf.

CONCERT

Na de film en het interview volgt een volledig concert van The Darius Brubeck Quartet, bestaande uit Dave O’Higgins (saxofoon), Matt Ridley (bas), Wesley Gibbens (drums) en Darius zelf. De groep, die al meer dan 15 jaar samen speelt, heeft als thuisbasis Londen. ‘Live in Poland’ van het kwartet werd door het tijdschrift Downbeat verkozen tot beste jazzalbum van 2020.

Te zien

za 7 september - 19:00 - Muziekpodium Paradox