Music Film Festival editie 2023

music film festival

 

Knowing The Score

Openingsfilm. Australische documentaire van Janine Hosking over een van de eerste vrouwelijke dirigentes ter wereld: Simone Young. In een wereld die gedomineerd wordt door (witte) mannen weet Young op te klimmen tot de absolute top en dirigeert de (opera)orkesten van o.m. Berlijn, Wenen, New York en Sydney. Met live Q&A met Simone Young vanuit Melbourne, Australië.

The Story of Countdown

Een tweedelige documentaire van Jan Douwe Kroeske over het legendarische muziekprogramma Countdown, dat in de jaren 80 en 90 een van de  toonaangevendste muziekprogramma’s van Europa is. Grote sterren als Paul McCartney, Mick Jagger of David Bowie komen er speciaal voor naar de studio’s in Bussum. Countdown-presentatrice Simone Walraven vertelt op Music Film Festival over haar ervaringen.

Play with the Devil

Documentaire van Olivier Joliat en Matthias Willi over de Zwitserse muzikant Manuel Gagneux en zijn black metal band Zeal & Ardor. Via het Roadburn festival in Tilburg breekt de band in 2017 internationaal door en brengt album na album uit. Een succes waar de schuchtere Gagneux zelf moeite mee heeft. Joliat en Willi zijn beide op het Music Film Festival om met het publiek te praten.

Music for Black Pigeons

Documentaire van de Deense filmmakers Andreas Koefoed en Jorgen Leth, die 14 jaar lang de jazzgitarist Jakob Bro volgen tijdens muziekopnamen met allerlei internationale jazzgrootheden, zoals Lee Konitz, Thomas Morgan en Paul Motian. Een film over de liefde voor en betekenis van muziek maken.

Jakob Bro Solo

Solo-optreden van de Deense jazzgitarist Jakob Bro. Zijn stijl kenmerkt zich als experimentele jazz, waarin hij met behulp van zijn gitaar, loops en geluidseffecten een dromerige sfeer creëert, geïnspireerd door folkmuziek. Voorafgaand aan het concert op het Music Film Festival, wordt Bro geïnterviewd door jazz-journaliste Mijke van Wijk.

Have You Got It Yet: Syd Barret

Documentaire van Roddy Bogawa en Storm Thorgerson over de oprichter van Pink Floyd: Syd Barrett, de voornaamste componist van het eerste succesvolle album ‘The Piper at the Gates of Dawn’. Jaren later wordt hij uit de band gezet wegens onhandelbaarheid. Op het Music Film Festival interviewt journalist Jeroen Overbeek de Amerikaanse regisseur Roddy Bogawa.

 

Who Killed the KLF?

Documentaire van Chris Atkins over de opkomst en even plotselinge verdwijning van de succesvolle Britse band KLF, eerder een muziekexperiment van kunstenaars Bill Drummond en Jimmy Cauty dan een echte band. Nadat het nummer ‘What Time Is Love’ in 1990 een hit wordt, wordt de band een hype. Maar na twee jaar zijn Drummond en Cauty de muziekindustrie beu en trekken de stekker uit KLF.

El Cantina, Ook Dat is Rock ‘n’ Roll

Documentaire van Piek Kock over de punkrockgroep El Cantina uit Berkel-Enschot, gevolgd tijdens de opnamen van hun eerste album. Hun droom is om internationaal door te breken, met name in Japan. Maar dan overlijdt de gitarist van de band, Marc van Rijswijk.

Golden Earring Clips

Speciale interviewsessie met regisseur Dick Maas en Golden Earring-bassist Rinus Gerritsen over de videoclips die Maas met de Earring heeft gemaakt. Van ‘Twilight Zone’ tot ‘When The Lady Smiles’ en ‘Burning Stuntman’. Ook zijn op het Music Film Festival twee fragmenten te zien uit de concertfilm die Dick Maas maakte over de Golden Earring voor MTV Amerika.

Inside Scofield

Documentaire van Jörg Steineck (Berlijn) over de Amerikaanse jazzrockgitarist John Scofield. Zo teruggetrokken als Scofield thuis leeft op zijn boerderij, zo outgoing is hij als muzikant: bijna permanent op toernee treedt hij avond na avond op en reist hij de hele wereld af. Op het Music Film Festival een interview met Jörg Steineck.

Stamping Ground

Gerestaureerde documentaire uit 1971 van George Sluizer en Hans Jürgen Pohland over het Holland Pop Festival in Kralingen, Rotterdam in 1970. Op dit ‘Nederlandse Woodstock Festival’ treden grote namen op zoals Pink Floyd, Santana, Jefferson Airplane en the Byrds. Op het hoofdpodium staat ook de Nederlandse band Supersister van Robert Jan Stips.

Robert Jan Stips Live

Voorman/toetsenist van Supersister, en later toetsenist van Transister, Sweet d’Buster, Golden Earring en Nits treedt op op het Music Film Festival n.a.v. de film ‘Stamping Ground’. Journalist Jos Belt interviewt Stips over zijn ervaringen op het Holland Pop Festival en Stips speelt nummers van Supersister, zoals ‘She Was Naked’, ‘Radio’ en ‘Dona Nobis Pacem’.

Jan Donkers’ Favorieten

Talkshow-met-muziekfragmenten rondom popjournalist en radio-programmamaker Jan Donkers (Volkskrant, VPRO) o.l.v. Jeroen Overbeek. Ruim een halve eeuw bestrijkt zijn carrière, welke muziekfragmenten maakten ’t meeste indruk op hem? Met fragmenten van Bruce Springsteen, The Ramones, Jonathan Richman en Son House.

Marciano X Born – Stretch and Bobbito

Twee hiphop documentaires in één vertoning. ‘Marciano X Born’ van regisseur Martijn Martens gaat over de Heerlense breakdancer b-boy Marciano die zijn held Born achterna reist naar New York, om te leren van diens breaks en dances. Op het Music Film Festival een live Q&A met Martens. In ‘Stretch and Bobbito’ kijken twee radio-DJ’s terug op hoe zij op de universiteitsradio hiphop-artiesten lieten horen die later wereldberoemd werden, zoals Eminem en Jay-Z.

Walking in the Opposite Direction

Documentaire van Marc Waltman over de door psychische problemen achtervolgde zanger/gitarist Adrian Borland, voorman van new wave band The Sound. Zijn mentale situatie levert prachtige liedjes op, maar leidt ook onvermijdelijk tot zijn dood. Op het Music Film Festival een interview met Mike Dudley, drummer van The Sound, regisseur Marc Waltman en producent Jean-Paul van Mierlo.

Born In Chicago

Documentaire van John Anderson en Bob Sarles over de geschiedenis van de Chicago blues, verteld door Dan Aykroyd (The Blues Brothers). Met fragmenten van o.a. Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Paul Butterfield en Mike Bloomfield. Na de filmvertoning op het Music Film Festival is een live interview vanuit Chicago met John Anderson.

 

Robbert Fossen Live

Aansluitend op de film ‘Born In Chicago’ een optreden van de bekendste vertolker van Chicago blues in Nederland: gitarist/zanger Robbert Fossen. Hij heeft in het verleden tours en optredens gedaan met Amerikaanse bluesartiesten, zoals Tail Dragger, John Primer en Melvia ‘Chick’ Rodgers. Fossen tovert de zaal van Pathé Tilburg Centrum om in een intieme blueskroeg.

Max Roach: The Drum Also Waltzes

Documentaire van Sam Pollard en Ben Shapiro over het leven en de carrière van jazzdrummer en grondlegger van de bebop, Max Roach. Roach speelde met grootheden als Charles Mingus, Clifford Brown en Duke Ellington. Behalve muzikant was Roach ook actief als activist voor de zwarte gemeenschap. Op Music Film Festival een gesprek met de Nederlandse jazzdrummer Joost Patocka.

Joost Patocka & band Live

Aansluitend aan de film geeft drummer Joost Patocka een concert met muziek geïnspireerd op het werk van Max Roach. Hiervoor stelde hij een speciale Roach band samen bestaande uit Nederlandse toppers uit de bebop en hardbop scene. Met Ian Cleaver (trompet), Gideon Tazelaar (saxofoon), Thomas Pol (contrabas) en Joost Patocka (drums).

Alain Johannes & band

Interview-met-filmfragmenten door Jan Douwe Kroeske met desert rock legende Alain Johannes – gitarist van Queens of the Stone Age, Them Crooked Vultures en PJ Harvey – en aansluitend een concert. Music Film Festival is de start van zijn Europese tournee, samen met leden van de band Iron Jinn.