It’s a wrap!

b8e815d6-605a-4d9c-a897-96d8c3a935d8

It’s a wrap! De tweede editie van het Music Film Festival is voorbij. En wat hebben we genoten van drie dagen film + muziek. Jullie hopelijk ook?

De organisatie had het dit jaar niet gezocht in uitbreiding in tijd of locaties, maar in verdieping van het programma. Waren op de eerste editie vier regisseurs in Tilburg aanwezig en waren er drie live uitvoeringen, dit jaar waren bij 16 films filmakers en/of muzikanten aanwezig, waren er live videoverbindingen met Melbourne, New York en Chicago en vonden er vijf concerten plaats.

We trokken ongeveer 750 bezoekers, iets meer dan vorig jaar en vooral beter verspreid over de diverse films en filmzalen. Uitschieters in bezoekcijfers waren de film ‘El Cantina, Ook dat is rock ‘n’ roll’ over de gelijknamige Tilburgse punkrockband en ‘Golden Earring Clips’ met regisseur Dick Maas en Earring-bassist Rinus Gerritsen. Artistieke hoogtepunten waren volgens de publieksreacties de openingsfilm ‘Knowing the Score’ (en bijhorende Q&A met hoofdrolspeelster Simone Young), de jazzfilm ‘Music for Black Pigeons’ en het concert van Alain Johannes in 013.

En de filmmakers en muzikanten zelf waren enthousiast over het festival. “Dank voor de mooie middag gisteren in Tilburg. Elke keer verbaas ik me er toch over dat mensen van ver reizen om de film in de bioscoop te kunnen zien,” schrijft Marc Waltman, regisseur van de film ‘Walking in the Opposite Direction’. Bluesgitarist Robbert Fossen vond het “enorm leuk” om op te treden na de film ‘Born in Chicago’: “Er ontstond een intiem huiskamertje na afloop van de film. Ik voelde me vereerd.”

“Nice and intimate” vond ook de Berlijnse filmmaker Jörg Steineck (‘Inside Scofield’) het: “Everyone was super friendly and attentive; such a great community, I really enjoyed it.” En Jan Donkers: “Het was een mooie middag, jammer dat Willem II thuis speelde tegen aartsvijand NAC, maar het publiek was meer dan belangstellend.”

De laatste lichten van het MFF2023 zijn gedoofd, de rekeningen bijna betaald, de organisatoren op apegapen. Maar niet voor lang, want MFF2024 dient zich alweer aan! We gaan volgend jaar door. Twee edities hebben het bewezen: een filmfestival dat helemaal over muziek gaat is geen slecht idee.